Skileraar aan het woord: Erik over Oostenrijk en Canada

Skileraar aan het woord: Erik over Oostenrijk en Canada

Skileraar aan het woord: Erik over Oostenrijk en Canada

Omdat we reuzebenieuwd zijn naar het leven van een skileraar en hier het liefst alles over te weten komen, geven we in deze rubriek elke keer een andere skileraren of ex-skileraar het woord die we alles het hemd van ’t lijf vragen. Lees snel verder voor een inkijkje in het leven van skileraar Erik, die als instructeur de hele wereld over reist!

Wie ben je? Waar en wanneer gaf je ski- en/of snowboardles?

“Ik ben Erik Smeets en ik ben 24 jaar. Al tijdens vier winterseizoenen heb ik ski- en snowboardles gegeven in verschillende skigebieden. Mijn carrière als instructeur begon in het Oostenrijkse SalzburgerLand, waar ik één seizoen heb gewerkt in Neukirchen am Großvenediger en één winter in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. In november 2014 ben ik gaan reizen en in Australië terecht gekomen. Daar heb ik tijdens mijn tweejarige visum twee winterseizoenen gewerkt in het Australische skiresort Mt.Buller, dat op ongeveer 3 uur ten noorden van Melbourne ligt. Op dit moment ben ik in Canada, waar ik mijn 5e winterseizoen als instructeur ga draaien in het wintersportgebied Whistler Blackcomb.”

Hoe lang ski of snowboard je zelf al? Heb je nog herinneringen aan je eerste les?

“Ik ben zelf vrij laat begonnen met skiën en snowboarden. Mijn eerste ervaring op de ski’s was in Zell am See, ongeveer 9 jaar geleden. Wat ik me vooral herinner is de Oostenrijkse skileraar Fritz, die nog het meeste weg had van een kerstman. Deze bijnaam gaven mijn broertje, zusje en ik hem dan ook, vanwege zijn postuur en baard. Van zijn skilessen herinner ik me voornamelijk de Duitse uitspraken ‘Los geht’s’ en ‘wunderbar’.”

Waar komt je liefde voor skiën vandaan?

“Mijn liefde voor skiën komt voort uit mijn liefde voor buitensport. Mijn zomers bestaan voornamelijk uit mountainbiken, hiken en kanoën. In de herfst begint het dan meestal al te kriebelen en kan ik niet wachten om er op uit te gaan op ski’s. En dan vooral de rust opzoeken tijdens het toerskiën in de backcountry!”

Wat vind jij het leukste aan skiles geven?

“Het leukste aan skiles geven vind ik dat ik op deze manier mijn passie voor wintersporten kan delen met anderen. Daarnaast is het leuk om te zien dat mijn klanten vooruitgang boeken tijdens de les(sen).”

Welke doelgroep geef je het liefste les?

“Het liefst geef ik les aan lichtgevorderde skiërs en snowboarders van tussen de 12 en 16 jaar. Dit is een doelgroep die over het algemeen snel vooruitgang boekt en vrij zelfstandig de lift in en uit kan. Dit laatste neemt vooral op de drukke dagen in het hoofdseizoen een hoop stress weg.”

Wat is jouw favoriete oefening om anderen te leren skiën?

“De overgang van het skiën in Pflug, de welbekende pizzapunt, naar het parallelskiën. Hier komen verschillende oefeningen bij kijken, waarbij je leert hoe je je bochten kunt maken zonder de dalski te veel te belasten. Eenmaal aangekomen bij dit onderdeel kun je een aantal leuke balansoefeningen toepassen, die gericht zijn op het op de juiste manier optillen van de bergski.”

Hoe ben je gekomen tot de keuze om skiles te geven in de gebieden in Oostenrijk en Australië?

“Ondertussen heb ik al in 4 wintersportgebieden ski- en snowboardles gegeven en in het seizoen van 2017/2018 start ik mijn 5e seizoen in Canada. Meestal komt mijn keuze voor een skigebied voort uit advies dat ik krijg van vrienden en collega’s. De reden dat ik komende winter les ga geven in Whistler Blackcomb? Dat komt doordat ik op aanraden van collega’s uit Australië gesolliciteerd heb in dit Canadese gebied en aangenomen ben.”

Wat is volgens jou het meest bijzondere aan deze wintersportgebieden?

“Wat voor mij het meest bijzondere is, is de diversiteit aan terreinen in de verschillende gebieden. Gaaf om elk gebied weer opnieuw te ontdekken, zowel op de piste als off-piste! Een ander bijzonder aspect is de professionaliteit van de skischolen en het bijbehorende trainingsplan dat zij aanbieden om de wintersporters in het gebied zo goed mogelijk de technieken aan te leren.”

Is jouw favoriete gebied ook één van de gebieden waar je hebt lesgegeven? Zo nee… welk gebied is dat dan?

“Omdat elk gebied zo zijn uitdagingen kent, heb ik niet echt een favoriet. Dat komt ook deels omdat ik het juist leuk vind om verschillende gebieden te ontdekken en te leren kennen. Als ik écht een gebied als favoriet moet aanwijzen, dan is dat toch Zillertal Arena. Met name de kant van Königsleiten, waar je mooie, uitdagende pistes vindt en niet onbelangrijk: je kunt er gezellig après-skiën in de Umbrellabar.”

Wat is het grootste vooroordeel dat bestaat over skileraren?

“Het grootste vooroordeel is dat we elke dag op de piste staan met een kater. Natuurlijk houden we van een feestje, maar behalve dat houden we er ook van om onze passie te delen met anderen en om optimaal te genieten van de sneeuw. En dat is met een kater toch een stuk lastiger.”

Wat is het grootste nadeel van het vak?

“Weer of geen weer… je bent altijd buiten aan het werk. Als de zon schijnt lijkt het alsof alles vanzelf gaat, maar het wordt een ander verhaal als je les moet geven in een white out* of regenbui. Als je skiles aan het geven bent in de regen, met doorweekte kleding tot aan je onderbroek omdat je ski-outfit niet waterdicht is, kijk je toch wel uit naar die warme douche in je accommodatie.”

* Een white out is een natuurverschijnsel waarbij door de combinatie van nevel, bewolking of sneeuw en fel zonlicht contouren en schaduwen niet meer zichtbaar zijn en de sneeuw dus één witte vlakte lijkt.

Wat doe je op een vrije dag, als je geen skiles hoeft te geven?

“Op vrije dagen ga ik ’s ochtends vaak de piste op, om er in mijn eentje op uit te gaan of om juist lekker te trainen met vrienden en collega’s. Als er geen verse sneeuw is gevallen, bestaat mijn middag vaak uit het volgende: op de bank hangen met de benen omhoog en een film of documentaire kijken.”

Wat is je favoriete wintersportmaaltijd?

“Heel simpel, dat is Tiroler Gröstl*.”

* Tiroler Gröstl is een gerecht dat voornamelijk bestaat uit aardappels, spekjes en ei, dat is ontstaan doordat koks het eten voor het personeel vaak bereidden uit restingrediënten uit de keuken.

Heb je een tip voor mensen die er over nadenken skileraar of -lerares te worden?

“Bedenk goed wat de reden is dat jij skileraar of -lerares wilt worden. Is dat jouw liefde voor de sport en omdat je die passie graag overbrengt op anderen, of voornamelijk omdat je zelf een winter lang wilt skiën en feesten? Denk hier goed over na, want als je net begint met lesgeven zul je voornamelijk tijd doorbrengen met beginnende wintersporters. Of in het kinderland, waar je kinderen leert skiën. Dit laatste kan behoorlijk frustrerend zijn, omdat je je hier meer een kinderoppas voelt dan een skileraar.”

Noem een leuke anekdote uit jouw tijd als skileraar

“Het leuke aan skiles geven is de energie die je van anderen krijgt. Mijn leukste herinnering stamt uit de winter dat ik in Saalbach Hinterglemm als skileraar werkte. Tijdens mijn seizoen daar gaf ik privéles aan een 4-jarig Zuid-Afrikaans meisje met een enorm rijke fantasie en een ongeremd enthousiasme. De hele week wilde ze, net als haar grote broers, van een rode piste skiën. Omdat deze hellingen lichamelijk niet goed zijn voor zulke jonge kinderen, konden we dat helaas niet doen. Aan het eind van de week deden we toch één wat gemakkelijkere, rode afdaling. Beneden stonden haar broers op haar te wachten. Ze straalde van trots! Supergaaf om zoiets mee te maken als skileraar.”

Wat zou jij nou écht willen weten over het leven van een skileraar? Deel het met ons! wil je zelf meedoen aan deze rubriek, stuur dan een mail naar redactie@snowzapper.com.

Geschreven door Redactie
Let's go powder!
Saalbach en Hinterglemm

Saalbach en Hinterglemm

Oostenrijk, SalzburgerLand
Saalbach en Hinterglemm zijn twee dorpen die behoren tot het overkoepelende Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrun...
840 m tot 2096 m
270 km pistes
0 cm (13 april 2020)