Skileraar aan het woord: Anja over haar ervaringen in Saalbach

Skileraar aan het woord: Anja over haar ervaringen in Saalbach

Skileraar aan het woord: Anja over haar ervaringen in Saalbach

Heb je er ooit van gedroomd om je wintersportlocatie niet meer te verlaten en van skiën je leven te maken? Skilerares Anja geniet iedere winter enkele maanden van de sneeuw en deelt vandaag haar ervaringen! 

Wie ben je? Waar en wanneer gaf je skiles?

''Ik ben Anja van Balen en deed op mijn 19e vrij spontaan een eerste seizoen in Saalbach. De jaren daarna ging ik alleen tijdens de vakantieweken. Een seizoen plande ik om twee weken te gaan en had zodoende een retourticket geboekt voor de trein vanuit Nederland. Maar tijdens die twee weken had ik het zo naar m’n zin dat ik, in plaats van mijn trein terug te halen, zonder bagage naar het station ging in de hoop dat ik m’n ticket nog kon veranderen. Uiteindelijk bleef ik drie weken. Vervolgens had ik een aantal jaar andere prioriteiten, totdat ik op mijn 29e 'in between jobs' zat en dacht weer even een seizoen te doen, lekker met de haren in de wind. Dat is ondertussen vier jaar geleden en sindsdien zit ik in de winter weer zeker enkele maanden in de sneeuw en zocht ik zelfs een zomerbaan waarmee dat te combineren is.'' 

Hoe lang ski je zelf al? Heb je nog herinneringen aan je eerste skiles / ervaring op ski’s?

''Ik denk sinds mijn 5e. Skiles vond ik nooit zo leuk volgens mij, met name omdat ik de leraren nooit verstond. Ik leerde skiën in Tsjechië en Polen en Nederlandse skileraren hadden ze daar zeker niet! Ook werd er in mijn herinnering niet heel speels les gegeven. Maar hoe dan ook: ik wilde in ieder geval niet onder doen voor mijn zussen, die al een paar jaar meer hadden geskied dan ik. Ik probeerde me daarom aan hen op te trekken. Heerlijk zoals kinderen zich daar zonder angst aan over kunnen geven! Hoewel ik me ook nog wel vaag herinner dat ik huilend en smijtend met stokken op de piste heb gestaan. Voor moeders met zulke kinderen: er is nog hoop…!''

Waar komt je liefde voor skiën vandaan?

''Ik ben een vrijheids- en buitenmens. Verder vind ik een witte wereld en de bergen heel mooi. Ik houd ook van andere sporten waar je met natuurlijke elementen speelt, zoals zeilen en (indoor) skydiven. Dit alles vind ik terug in skiën, heerlijk!''

Wat vind jij het leukste aan skiles geven?

''Dat je bij een privéles heel snel resultaat ziet en je bij een groepsles in een week vaak heel wat meemaakt met een groep mensen die aan het begin van de week nog vreemden voor je waren.''

Welke doelgroep geef je het liefste les? (denk aan: beginners, freestylers, kinderen, volwassenen)

''Toen mijn skischool me dat vroeg was mijn antwoord dat ik de afwisseling het fijnste vind en dat ze me daarom mogen indelen waar ik nodig ben op dat moment. Kinderen boven de 6 jaar met enkele jaren ervaring vind ik fantastisch, omdat je lekker van de gebaande paden af kunt en speels les kunt geven. Maar volwassen beginners vind ik ook fantastisch, omdat je vaak veel met ze bereikt. Zelfs angstige mensen vind ik fijn, omdat je hen vaak echt over een drempel van angst heen kunt helpen. Er gaat dan een wereld voor ze open gaat die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Daar worden ze over het algemeen erg blij van.''

Wat is jouw favoriete oefening om anderen te leren skiën?

''Dit is totaal afhankelijk van wat de persoon die ik voor me heb nodig heeft.. Een combinatie van wat 'serieuzere' oefeningen en iets speels, of gewoon even lekker in elkaars spoor skiën!''

Hoe ben je gekomen tot de keuze om in Saalbach-Hinterglemm skiles te gaan geven?

''Ik deed destijds de opleiding tot skilerares met een groep andere Nederlanders. Het merendeel werd daarna door de organisatie geplaatst in Hinterglemm. Ik was zelf geplaatst in Obertauern, en hoewel ik ondertussen ook inzie hoe mooi dat gebied is, koos ik er destijds voor om door te solliciteren naar een plek in Saalbach-Hinterglemm om dichterbij de rest te zijn.''

Wat is volgens jou het meest bijzondere aan dit wintersportgebied?

''Wat geweldig is aan Saalbach is de rondes die je kunt skiën zonder dat je ooit een piste twee keer hoeft te doen. Het is een enorm skigebied met vele mogelijkheden!''

Is dit ook jouw favoriete gebied? Zo nee… welk gebied dan?

''Tot nu toe wel, maar dat komt omdat je ergens iets opbouwt en ik zodoende zeker niet meer objectief ben. Dit seizoen ga ik voor het eerst relatief veel naar andere gebieden, dus deze vraag zou je me eigenlijk aan het einde van het seizoen weer moeten stellen. Ik heb zojuist een wintervaste camper gekocht en het plan is om twee maanden vooral daar te skiën waar de beste poedersneeuw buiten de piste te vinden is.''

Wat is het grootste vooroordeel dat bestaat over skileraren?

''Dat we er allemaal zijn voor het feest en de drank, en dat we players zijn! Oke, fair enough, veel leraren uit de 'jongere' generatie zijn dat ook. De mensen die na een seizoen blijven terugkomen en niet dagelijks feesten, zijn er echter echt voor de liefde voor de sport, de mensen en het werk (zoals ik!).''

Wat is het grootste nadeel van het vak?

''Er zijn veel skischolen die niet heel goed zijn voor hun skileraren qua arbeidsvoorwaarden. Daarnaast is het best een hiërarchisch en autoritair wereldje waar je als Nederlandse vrouw niet snel serieus genomen wordt.''

Wat doe je op een vrije dag, als je geen skiles hoeft te geven?

''Zoveel mogelijk off-piste skiën!''

Wat is je favoriete wintersportmaaltijd?

''Haha, aan het begin van het seizoen alles, aan het einde van het seizoen niets meer...''

Heb je een tip voor mensen die er over nadenken skileraar / -lerares te worden?

''Vooral doen! Er is een tekort aan skileraren met 'diploma A' en Nederlanders zijn gewild omdat we vaak meerdere talen spreken.''

Noem een leuke anekdote uit jouw tijd als skileraar

''Het meest fantastische vond ik de Peruaan die nog nooit sneeuw had gezien. Hij was compleet overweldigd en genoot zichtbaar. Hij had geen skibril dus ik gaf hem een bril te leen die ik als reserve bij me had. Hij kwam niet meer bij over de roze wereld door die bril. Het was mijn eerste keer lesgeven in het Spaans en al kende ik de vaktermen niet, met gebaren en met behulp van het beetje Engels dat hij sprak, kwamen we er samen uit. Een fantastische dag! Uiteindelijk gaf ik hem de skibril cadeau, waar hij superblij mee was.

Ook de opa van 79 die voor de tweede keer in zijn leven dapper op ski's stond en de hele dag een grijns van oor tot oor had zal ik nooit vergeten.. Hij vond iedere dag dat hij nog leefde een cadeautje. Zo mooi!

En de Engelse schoolgroepen waar vele skileraren niet dol op zijn vind ik vaak erg leuk. De droge Engelse humor op de piste... Heerlijk! En ook is er altijd wel een pubermeisje dat op de eerste dag met veel drama over de piste 'I can't do it! roept'. Enkele dagen daarna herkennen ze zichzelf niet meer terug als ze de piste afkomen! Dat grensverleggende en de energie die daar uiteindelijk vanaf komt is erg leuk om te zien.''

Wat zou jij nou écht willen weten over het leven van een skileraar? Deel het met ons! wil je zelf meedoen aan deze rubriek, stuur dan een mail naar redactie@snowzapper.com.

Glenda Kregel
Geschreven door Glenda Kregel
Zolang als ik me kan herinneren, ben ik gek op sneeuw en op alles wat met de winter te maken heeft!
Saalbach en Hinterglemm

Saalbach en Hinterglemm

Oostenrijk, SalzburgerLand
Saalbach en Hinterglemm zijn twee dorpen die behoren tot het overkoepelende Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrun...
840 m tot 2096 m
270 km pistes
0 cm (13 april 2020)